Categories: Berita SemasaBlog

Ramai Yang Tak Tahu Bahawa Anda Boleh Didenda Dan Dipenjara Jika Tak Berdiri Ketika Lagu Negaraku Dimainkan

Lagu kebangsaan bagi sesebuah negara adalah sangat tinggi darjatnya kerana ia melambangkan jati sesebuah negara serta penghormatan dan kasih sayang kita kepada negara yang didiami.

Oleh itu sebab itulah, kita sering diminta berdiri tegak ketika lagu Negaraku dimainkan dalam satu-satu acara yang kita hadiri. Bukan itu sahaja, jika lagu kebangsaan negara lain dimainkan, kita juga perlu berdiri dan diam sebagai tanda hormat.

Malangnya, masih ada di antara kita yang mengambil ringan mengenai perkara ini dan menganggap ia hanya sekadar lagu biasa sahaja.

Namun, tahukah anda bahawa kita boleh dikenakan tindakan undang-undang sekiranya tidak berdiri tegak ketika lagu Negaraku dimainkan di tempat awam? Ya, dan untuk penerangan lanjut, ikuti kiriman dari FB JUMPA KAT MAHKAMAH di bawah.

Tahukah anda jika anda mendengar lagu Negaraku di tempat awam dan tidak berdiri tanda hormat anda boleh didenda sehingga RM100 atau penjara sehingga sebulan?

Ini dinyatakan dalam seksyen 8(3) Akta Lagu Kebangsaan 1968.

Pada tahun 1968, Dewan Rakyat meluluskan rang undang-undang mewajibkan orang ramai bangun berdiri memberi hormat apabila lagu kebangsaan dimainkan terutama di tempat awam.

Rang Undang-undang ini juga melarang orang ramai mentertawakan lagu kebangsaan dan juga mempermainkan sesiapa sahaja yang menghormati lagu tersebut. Adalah satu kesalahan mengganggu dan mengejek orang yang memberi hormat kepada lagu yang menjadi lambang kebangsaan negara ini.

Ketika pembentangan rang undang-undang, Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan pada tahun 1968, Encik Khaw Kai Boh berkata, rang undang-undang ini dilaksanakan dalam usaha memupuk taat setia kepada negara di kalangan rakyat berbagai bangsa, keturunan, agama dan fahaman.

Malah polis boleh menahan tanpa waran jika anda tidak menghormati lagu Negaraku.

Diharapkan selepas ini, kita dapat lebih menghormati lagu kebangsaan kita, Negaraku dan lagu-lagu kebangsaan negara lain yang dimainkan di negara ini dalam apa jua jenis majlis di masa akan datang.

Sumber: FB JUMPA KAT MAHKAMAH

Share
Published by
Mimi Haris

Recent Posts

Prototaip Kereta Terbang Dilancar Oktober 2019

Model prototaip kereta terbang pertama Malaysia akan dilancarkan kepada awam pada Oktober tahun ini. Menteri Pembangunan Usahawan Datuk Seri Redzuan… Read More

3 months ago

Anggota Polis Dan Anak Dikhuatiri Lemas

Seorang anggota polis dikhuatiri lemas ketika cuba menyelamatkan anak lelakinya, yang terjatuh ke dalam Sungai Muar, di jeti berhampiran Istana… Read More

3 months ago

Sebab Trak Bomba Dicat Warna Merah

Kebakaran sering terjadi tidak kira sama ada pada bangunan, hutan, kenderaan dan pelbagai lagi disebabkan beberapa faktor. Sekiranya kebakaran besar… Read More

4 months ago

Tempoh permohonan rayuan BSH 2019 dibuka mulai hari ini

PUTRAJAYA: Tempoh permohonan rayuan bagi program Bantuan Sara Hidup (BSH) akan dibuka mulai hari ini hingga 15 Ogos 2019. Kementerian… Read More

4 months ago

Baru dua jam sekolah dibuka…

BARU dua jam sesi pembelajaran bermula, ada lagi murid dan pelajar sekolah sekitar Pasir Gudang mendakwa mengalami sesak nafas. Tinjauan… Read More

4 months ago

Huawei: Trump buat ‘U turn’

OSAKA: Presiden Donald Trump berkata, beliau akan membenarkan syarikat Amerika menjual peralatan kepada Huawei Technologies Co sebagai konsesi kepada China… Read More

4 months ago