Kamera AES akan ditambah, dikemaskini

Kamera AES akan ditambah, dikemaskini 1

Pada pertengahan Mac lalu, Menteri Pengangkutan Anthony Loke, berkata, kerajaan tidak bercadang untuk menambah kamera Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES).

Walau bagaimana pun, menerusi laporan Bernama, timbalannya, Datuk Kamarudin Jaafar mengesahkan kerajaan akan menambah jumlah kamera AES di lokasi-lokasi yang kerap berlaku kemalangan bagi meningkatkan keselamatan jalan raya dan mengurangkan kadar kemalangan.

Katanya, cadangan itu kini dalam peringkat kajian dan penentuan semula lokasi untuk dibuat penambahbaikan dengan mengemaskini kawasan kerap kemalangan berasaskan data-data terkini.

“Kos pemasangan serta operasi kamera hanya akan ditentukan semasa pemasangan kamera itu dilakukan,” katanya ketika sesi soal jawab di Dewan Negara semalam.

Beliau menjawab soalan Senator Razali Idris yang ingin tahu berapa jumlah kos pembelian, pemasangan dan penyelenggaraan kamera AES, serta berapa jumlah saman yang telah dikutip setakat ini.

Kamarudin berkata dari 1 September tahun lalu sehingga 17 April tahun ini, sebanyak 163,986 saman telah dikeluarkan dan kerajaan memperoleh kutipan sebanyak RM5,726,400 daripada saman-saman itu.

Sumber – Paultan.org

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Main Menu