Categories: Berita SemasaBlog

Kaki pun tak sampai, ada hati nak jadi mat rempit

SUDAHLAH tiada lesen memandu, kaki hendak memijak brek kaki pada motosikal pun tak sampai.

Begitulah antara gelagat yang dapat dilihat pada segelintir remaja dan kanak-kanak ketika polis menggempur Kompleks Sukan Jerlun Kampung Sanglang, di Kubang Pasu semalam kerana sering dijadikan ‘port’ litar lumba hampir setiap petang.

Operasi dilakukan berdasarkan aduan yang dilakukan Unit Risikan Khas Bahagian Siasatan Penguatkuasaan Trafik (BSPT) Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kubang Pasu yang diketuai Inspektor Wan Mazuan Wan Mahmud serta anggota Balai Polis Air Hitam.

Lebih mengejutkan, kebanyakan penunggang motosikal terbabit masih di bawah umur iaitu sekitar 12 hingga 25 tahun, malah ada yang kakinya tidak sampai ketika memberhentikan motosikal sewaktu pemeriksaan dilakukan.

Ketua Polis Daerah Kubang Pasu, Superintendan Mohd Ismail Ibrahim berkata, hasil pemantauan yang dilakukan anggota unit terbabit, didapati beberapa penunggang motosikal di bawah umur berada di kawasan itu.

Beliau berkata, mereka dikatakan turut serta melakukan aksi serta lagak ngeri menunggang motosikal secara merbahaya tanpa mempedulikan keselamatan diri sendiri dan orang lain.

“Hasil operasi khas yang dijalankan bermula 5 petang hingga 8 malam tadi, sebanyak sembilan motosikal disita dan sebanyak 92 saman terhadap pelbagai kesalahan lalu lintas.

“Antaranya termasuklah menunggang tanpa lesen, cukai jalan tamat tempoh dan mengubahsuai motosikal serta menunggang di bawah umur,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Mohd Ismail berkata, kesemua motosikal yang disita kemudian dibawa ke IPD Kubang Pasu untuk tindakan lanjut manakala remaja yang ditahan kemudian dibebaskan dengan jaminan keluarga.

Sehubungan itu, beliau menasihatkan ibu bapa serta waris supaya sentiasa memantau pergerakan anak-anak terutama yang masih di bawah umur supaya mereka tidak menunggang motosikal di jalan raya.

Mohd Ismail berkata, tindakan undang-undang boleh diambil terhadap pemilik motosikal yang membenarkan penunggang di bawah umur menunggang motosikal mereka.

Sumber: Harian Metro

Share
Published by
Mimi Haris

Recent Posts

Prototaip Kereta Terbang Dilancar Oktober 2019

Model prototaip kereta terbang pertama Malaysia akan dilancarkan kepada awam pada Oktober tahun ini. Menteri Pembangunan Usahawan Datuk Seri Redzuan… Read More

3 months ago

Anggota Polis Dan Anak Dikhuatiri Lemas

Seorang anggota polis dikhuatiri lemas ketika cuba menyelamatkan anak lelakinya, yang terjatuh ke dalam Sungai Muar, di jeti berhampiran Istana… Read More

3 months ago

Sebab Trak Bomba Dicat Warna Merah

Kebakaran sering terjadi tidak kira sama ada pada bangunan, hutan, kenderaan dan pelbagai lagi disebabkan beberapa faktor. Sekiranya kebakaran besar… Read More

3 months ago

Tempoh permohonan rayuan BSH 2019 dibuka mulai hari ini

PUTRAJAYA: Tempoh permohonan rayuan bagi program Bantuan Sara Hidup (BSH) akan dibuka mulai hari ini hingga 15 Ogos 2019. Kementerian… Read More

3 months ago

Baru dua jam sekolah dibuka…

BARU dua jam sesi pembelajaran bermula, ada lagi murid dan pelajar sekolah sekitar Pasir Gudang mendakwa mengalami sesak nafas. Tinjauan… Read More

3 months ago

Huawei: Trump buat ‘U turn’

OSAKA: Presiden Donald Trump berkata, beliau akan membenarkan syarikat Amerika menjual peralatan kepada Huawei Technologies Co sebagai konsesi kepada China… Read More

3 months ago