‘Hati Tenang Dapat Bantu…”, Mulianya Hati Husin, Bersihkan Taiping Setiap Hari Walau Tak Berupah

‘Hati Tenang Dapat Bantu…”, Mulianya Hati Husin, Bersihkan Taiping Setiap Hari Walau Tak Berupah 1

Melihat keadaan tepi jalan atau laluan pejalan kaki yang dipenuhi sampah sarap dan dedaunan mungkin tidak mendatangkan apa-apa rasa kepada kita.

Namun ia memberi kesan kepada seorang lelaki bernama Husin bin Kasim, anak kelahiran Johor yang kini tinggal di Taiping. Insan berhati mulia ini sanggup membersihkan kawasan pejalan kaki di sekitar Jalan Ong Saik di sana tanpa mengambil upah satu sen pun.

Bukan itu sahaja, Husin juga merupakan seorang penjual sayur-sayuran, ulam-ulaman serta buah kelapa dan dengan wang hasil jualan itulah beliau menanggung hidupnya. Tambahan pula, beliau juga adalah seorang anak yang bertanggungjawab apabila menjaga ibunya yang sedang uzur.

Ikuti kisah Husin bin Kasim yang dikongsikan oleh laman Facebook Majlis Perbandaran Taiping ini.

“KITA ENDAH

Puas memujuk dia untuk bergambar, berkali-kali ditolak. Alasannya? Segan dan tak mahu glamer, katanya. Setelah diterangkan kisahnya akan ditulis dan dikongsi dalam fb MPT sebagai inspirasi dan teladan kepada masyarakat, beliau senyum tanda setuju tapi bersyarat, hanya gambar sahaja. “Sumbangan tenaga saya kecil sahaja, hati rasa tenang bila dapat membantu”, ujarnya merendah diri.

Begitulah karektor Husin bin Kasim, anak kelahiran Johor kini tinggal di Taiping bersama-sama ibunya yang sedang uzur kerana usia yang lanjut. Apa yang menarik tentang Husin ini ialah beliau tiada pekerjaan tetap dan menyara kehidupan dengan menjual sayur-sayuran dan ulam-ulaman serta buah kelapa yang dikutip dari kawasan-kawasan sekitar Taiping.

‘Hati Tenang Dapat Bantu…”, Mulianya Hati Husin, Bersihkan Taiping Setiap Hari Walau Tak Berupah 2

Dalam masa yang sama, Hussin selalu dilihat menyapu dan membersihkan kawasan pejalan kaki antara IPD Taiping dan Galeri Perbandaran Taiping, iaitu di Jalan Ong Saik. Sebelum ini, jalan tersebut selalu dilihat kurang terurus kerana daun- daun pokok yang gugur menutupi lubang laluan air hujan ke longkang. Memburukkan keadaan, kawasan laluan orang ramai ini juga sering dipenuhi sampah seperti plastik minuman, bekas botol minuman, kertas, plastik makanan dan sebagainya.

Bila ditanya, kenapa dia melakukan kerja-kerja tambahan ini sedangkan dia boleh terus mencari rezeki bila ada masa terluang? Bagi Husin, sebagai warga Taiping, dia suka melihat Taiping bersih dan terpanggil untuk berbakti dengan cara tersendiri.

‘Hati Tenang Dapat Bantu…”, Mulianya Hati Husin, Bersihkan Taiping Setiap Hari Walau Tak Berupah 3

Ada kalanya jika tidak berkesempatan membersihkan pada waktu siang, dia akan mengorbankan waktu malamnya membersihkan kawasan tersebut. Husin juga sering dilihat membantu mengemaskan ikatan tali kain rentang (banner) yang hampir terlucut kerana matanya tidak tahan melihat kain rentang yang longgar dan hampir tercabut.

Dia tidak mengenakan upah untuk kerja-kerja ini, tapi jika ada rezeki yang dihulur oleh individu yang berhati mulia, Husin terima dengan ikhlas. Bila ditanya, apakah impiannya? Husin berkata dia ingin terus menjaga ibunya dan mengimpikan untuk memiliki sebuah motorsikal agar dapat mengurus masa dengan melakukan banyak kerja untuk dirinya dan untuk membantu masyarakat yang memerlukan bantuannya.

‘Hati Tenang Dapat Bantu…”, Mulianya Hati Husin, Bersihkan Taiping Setiap Hari Walau Tak Berupah 4

“Dengan motorsikal, pergerakan saya akan lebih pantas, dan jimat masa”, ujarnya sambil berdiri di sebelah basikal tuanya yang banyak berjasa.

Ini adalah secebis kisah seorang warga Taiping yang sayangkan Taiping dan melakukan sesuatu yang baik untuk kesejahteraan Taiping mengikut cara dan kemampuannya.

‘Hati Tenang Dapat Bantu…”, Mulianya Hati Husin, Bersihkan Taiping Setiap Hari Walau Tak Berupah 5

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Main Menu