Digelar Hero Kerana Baling Telur, Egg Boy Cecah 100K Pengikut di Instagram Dalam Masa Tak Sampai Sehari

Keluar Kenyataan ‘Tak Sensitif’, Remaja Pecahkan Telur Di Kepala Senator Australia

Tindakan seorang remaja berusia 17 tahun membaling telur ke arah Senator, Anning, yang mengeluarkan kenyataan ‘kurang sensitif’ terhadap insiden di Christchurch, New Zealand mendapat pelbagai respon dari ramai pihak. Malah tindakan itu juga menjadi antara topik utama di akhbar-akhbar antarabangsa.

Will Connoly – yang sekarang digelar EggBoy oleh media – datang memecahkan telur di kepala Anning ketika Senator itu menjawab soalan-soalan dari media. Tindakan dari Connoly itu terakam di kamera media disamping dia juga merakam perbuatan tersebut. Connoly kemudian diasak oleh beberapa individu berhampiran.

Selepas insiden tersebut, Instagram anak muda berkenaan dihujani pengikut dan kini sudah mempunyai pengikut melebihi 100,000 orang dalam masa beberapa jam sahaja. Melihat kepada akaun Instagram Connoly yang menggunakan username willconnoly__, tiada apa yang boleh mejelaskan motif pemuda berkenaan. Setakat ini masih belum jelas motif lelaki berkenaan namun apa yang pasti Connoly menerima beratus-ratus kata semangat dari orang ramai, lapor Heavy.com.

https://www.instagram.com/p/BtkvE7AgorS/

Dalam masa yang sama, hashtag #eggboy juga menjadi trending di Twitter.

Malah, satu artikel di Wikipedia turut diwujudkan untuk merekod peristiwa membaling telur itu. Artikel berkenaan bertajuk “Egg Throwing Incident (2019)“. Bagaimanapun, tidak pasti sama ada artikel berikut akan bertahan lama susulan terdapat amaran di Wikipedia susulan artikel terbabit tidak menepati syarat laman terbabit.

Dalam respon kepada insiden itu, Connoly memuat naik satu video dengan berkata “Jangan baling telur kepada ahli politik, kamu akan di-tackle oleh 30 orang dalam masa yang sama. Saya belajarnya dengan cara yang ‘susah’”.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Main Menu