Categories: Blog Tips Terbaik

CARA-CARA KILATKAN KASUT KAWAD

Bahan-bahannya:

Kiwi – wajib ada..
Lilin – jgn sampai terbakor bilik
Sedikit air – lebih kurang 2 sudu besor dlm penutup kiwi
kain kuning – extra soft x de bulu punye….

1) Gosok kiwi 2 – 3 round ke kasut…
2) Layor skit2 sampai kiwi masak
3) Ulang langkah 1 dan 2, sampai kiwi jd rata…
4) Kemudian ambik kain td, letakkan pd jari penunjuk
5) Celupkan sedikit air
6) Gosok pelan-pelan, antara sentuh dan tak sentuh dgn kasut…
7) Calit sedikit kiwi klu cermin tak timbul…..
8) Klu nak efektif lagi jemur kasut yg dah disapu kiwi di tengah panas sebelum buat langkah 4 hingga 7
9) Kalau tak berkesan jugak, pakai je TOYOL…
10) Kalau itu pun tak boleh jugak, ko bakar je kasut tu…

Sebenarnya tak de petua nak kilat kasut dengan pantas kecuali pakai toyol….kilat kasut ni nak kena banyak bersabar dan rajin je dan kain pengilat tu yg main banyak peranan, ada setengah orang ketuk tin kiwi 2 3 kali sebelum buka, lepas tu jemur kejap bg minyak naik……satu lagi petua nak kilat kasut cari tempat teduh di siang hari….contoh bawah garaj ke, kaki lima ke, baru bleh nampak gigi….klu malam kilat kasut, kompem kelabu macam tuannya….

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @theniaga

Berminat dengan Barang Taktikal dan Outdoor layari Website http://theniaga.com@theniaga

Recent Posts

  • Berita Semasa
  • Blog

Perangai bukan macam pelajar

KUALA LUMPUR: Kehadiran pendatang dari benua Afrika di beberapa kawasan tumpuan menggusarkan penduduk yang mendakwa mereka sering menyebabkan gangguan ketenteraman… Read More

5 days ago
  • Berita Semasa
  • Blog

30 gerai di Jalan Masjid India terbakar

Kebakaran di gerai di hadapan kompleks Wisma Yakin di Jalan Masjid India, Kuala Lumpur. Foto Facebook Jabatan Bomba dan Penyelamat… Read More

5 days ago
  • Berita Semasa
  • Blog

Kapten pencuri beg mewah

PEGAWAI tentera berpangkat kapten ditahan, Khamis lalu, selepas memecah masuk sebuah kedai menjual beg tangan berjenama di pusat beli-belah di… Read More

6 days ago
  • Berita Semasa
  • Blog

Cadang potong gaji bantu anak yatim

ANGKATAN Tentera Malaysia (ATM) bercadang membuat pemotongan gaji kakitangan secara sukarela untuk disalurkan kepada Yayasan ATM bagi membantu anak yatim… Read More

6 days ago
  • Berita Semasa
  • Blog

‘Hati Tenang Dapat Bantu…”, Mulianya Hati Husin, Bersihkan Taiping Setiap Hari Walau Tak Berupah

Melihat keadaan tepi jalan atau laluan pejalan kaki yang dipenuhi sampah sarap dan dedaunan mungkin tidak mendatangkan apa-apa rasa kepada… Read More

1 week ago
  • Berita Semasa
  • Blog

Baju Kalis Api Dijadikan Sejadah, Foto ‘Abang Bomba’ Solat Dan Berbuka Ketika Bertugas Buat Netizen Sebak

Sewaktu kita sedang menikmati juadah berbuka puasa bersama keluarga di rumah, ketahuilah bahawa ada di antara kita yang kehilangan nikmat… Read More

1 week ago