Categories: Berita SemasaBlog

Butang logo PDRM tak boleh jual online

POLIS Diraja Malaysia (PDRM) akan mengambil tindakan terhadap individu atau syarikat yang menjual butang baju Melayu tertera logo pasukan keselamatan berkenaan kepada orang awam, termasuk secara dalam talian.

Tindakan itu susulan ada dalam kalangan peniaga yang menjual butang baju Melayu tertera logo PDRM di media sosial, termasuk Facebook.

Difahamkan, penjualan barangan PDRM hanya boleh dibuat melalui syarikat dan peniaga yang dilantik pasukan keselamatan itu dengan proses pembelian bersyarat.

Ketua Komunikasi Korporat PDRM Urus Setia Ketua Polis Negara (KPN) Bukit Aman, Datuk Asmawati Ahmad berkata, peralatan dan kelengkapan pakaian seragam PDRM hanya boleh dijual kepada pegawai polis dengan menunjukkan Kad Sijil Perlantikan.

Beliau berkata, ia termasuk kepada pegawai Sukarelawan Simpanan Polis (SSP), Polis Bantuan, Kor Sukarelawan Polis Siswa Siswi (SUKSIS) dan kadet polis.

Menurutnya, penjualan secara dalam talian menyebabkan kesahihan status pembeli dan kad kuasa PDRM yang ditunjukkan tidak dapat dipastikan.

Selain itu, katanya, setiap peniaga yang berlesen dikehendaki mencatatkan butiran pembeli ke dalam Buku Daftar Penjualan, malah pembeli juga dikehendaki menandatangani resit pembelian.

“Proses ini tidak dapat dilakukan sekiranya penjualan di buat atas talian. Penggunaannya (aksesori dan logo) dikhususkan terhadap pakaian seragam PDRM.

“Sekiranya perkara ini tidak dicegah dan dikawal, dikhuatiri akan timbul penjualan secara terbuka yang boleh mengundang perlakuan jenayah, penyamaran dan sebagainya,” katanya menerusi satu kenyataan, hari ini.

Asmawati berkata, pihaknya akan mengambil tindakan sewajarnya bagi memastikan kelengkapan dan peralatan seragam PDRM, termasuk butang baju Melayu terbabit tidak dijual secara dalam talian.

“Tindakan segera akan diambil dengan memberi nasihat, membatalkan permit perniagaan atau mengambil tindakan undang-undang jika perlu,” katanya.

Share
Published by
Mimi Haris

Recent Posts

Prototaip Kereta Terbang Dilancar Oktober 2019

Model prototaip kereta terbang pertama Malaysia akan dilancarkan kepada awam pada Oktober tahun ini. Menteri Pembangunan Usahawan Datuk Seri Redzuan… Read More

2 months ago

Anggota Polis Dan Anak Dikhuatiri Lemas

Seorang anggota polis dikhuatiri lemas ketika cuba menyelamatkan anak lelakinya, yang terjatuh ke dalam Sungai Muar, di jeti berhampiran Istana… Read More

2 months ago

Sebab Trak Bomba Dicat Warna Merah

Kebakaran sering terjadi tidak kira sama ada pada bangunan, hutan, kenderaan dan pelbagai lagi disebabkan beberapa faktor. Sekiranya kebakaran besar… Read More

2 months ago

Tempoh permohonan rayuan BSH 2019 dibuka mulai hari ini

PUTRAJAYA: Tempoh permohonan rayuan bagi program Bantuan Sara Hidup (BSH) akan dibuka mulai hari ini hingga 15 Ogos 2019. Kementerian… Read More

2 months ago

Baru dua jam sekolah dibuka…

BARU dua jam sesi pembelajaran bermula, ada lagi murid dan pelajar sekolah sekitar Pasir Gudang mendakwa mengalami sesak nafas. Tinjauan… Read More

2 months ago

Huawei: Trump buat ‘U turn’

OSAKA: Presiden Donald Trump berkata, beliau akan membenarkan syarikat Amerika menjual peralatan kepada Huawei Technologies Co sebagai konsesi kepada China… Read More

2 months ago